Søvejsreglerne = færdselsregler til søs
Alle styrmænd skal og alle roere bør have kendskab til færdselsreglerne til søs.
Nedenfor vil de mest almindelige regler blive gennemgået. Hvis man vil have en uddybende forklaring med figurer, så kan jeg henvise til følgende link: www.sejlsikkert.dk.
Her kan man også læse hele loven om søvejsregler.
Søvejsreglerne består af 4 områder:
Vigereglerne
Hovedreglen er, hold til styrbord. Det betyder, at når man møder et andet fartøj, så holder man til styrbord.
Husk at fritidsfartøjer altid viger for erhvervsfartøjer. Når man viger, så er hovedreglen, at man går bag om det andet fartøj. Det fartøj, som ikke skal vige, skal holde sin kurs og sin fart.
En vigtig regel er, at selvom du ikke har vigepligt, så må man godt vige, det er en regel, som er vigtig for roere, for vi er de små, og vores både er sårbare. Så vig i god tid og gør det tydeligt, også selvom du måske ikke har vigepligten.
Internt for sejlskibe gælder der visse andre regler, hvor der tages hensyn til vindretningen, disse vil ikke blive beskrevet her.
Farvandsafmærkninger
Sideafmærkning. Styrbord afmærkes med grønne bøjer (grøn spids i toppen) og bagbord med røde (rød cylinder i toppen). Styrbord og bagbord bestemmes af den indadgående sejlretning. I Københavns Havns skiftes der retning, hvis man går i gennem slusen.
Til afmærkning af grunde, rev eller andre hindringer anvendes de 4 kompasbøjer. Hvor man skal passere nord om en nordbøje og øst om en østbøje osv.
Til at afmærke specielle områder anvendes de gule bøjer evt. med et kryds i toppen. I vores nærområde ser man dem bl.a. ved Trekronerfortet og flere steder i Københavns Havn.
Lys- og lydsignaler
Fra solnedgang til solopgang anvendes lyssignaler.
Større skibe har grønt lys i styrbord og rødt lys i bagbord side, i agterenden føres hvidt lys, og enten en eller to hvide toplanterner afhængig af skibets længde.
Sejlbåde og motorbåde har samme lanterneføring som store skibe, men i stedet for separat sidelys, kan de have en sammensat lanterne i stævnen, eller for sejlbåde en sammensat lanterne i toppen af masten.
Små både som robåde skal have et hvidt lys ved hånden, dog i Københavns Havn skal vi have et fast hvidt lys. Da havnens område går helt op til Tårbæk, betyder det, at vi som regel skal have fast lys, når vi ror i mørke.
Lydsignaler bruges til at fortælle om kursændringer eller som advarselssignal.
Som nævnt tidligere, så kan der læses mere om søvejsreglerne på følgende link. Her er der også små tegninger til de enkelte regler.
Jacob Zander Nielsen m. fl.
01.05.2011
Reglementer & anvisninger
(kan hentes som pdf-filer)